Időutazás: "Vadat és halat, s mi jó falat..."

Időutazás: "Vadat és halat, s mi jó falat..."

A  Pomázi Művelődési Ház és Könyvtár valamint Pomáz Barátai Társaság szeretettel meghívja Önt következő nyilvános programjára:

Időutazás: 

„Vadat és halat, s mi jó falat…”

A középkori „multi cég” menedzserei a pomázi kolostori majorságban

 

Nagy Lajos király 1357-ben úgy határozott, hogy rendezi a királyi alapítású ciszter kolostorok helyzetét, mert sok közülük a hanyatlás jeleit mutatta. A ciszter szerzetesrend franciaországi anyaházaikból kiindulva Európa minden részén hozott létre kolostorokat egy kitűnően szervezett „multi-nacionális” hálózat formájában. Így nem véletlen, hogy a szerzetesrend egy külföldi „menedzsert” kért fel a magyar kolostorok vizsgálatára. A menedzser (egy ausztriai kolostor apátja) lefolytatta a vizsgálatot és jelentését megküldte a királynak is, amely sokat elárul arról, hogy milyen állapotban voltak ezek a szerzetesi közösségek. De nem csak vizsgálatra került sor, hanem átszervezésre és új gazdasági terv kidolgozására is. A pilisszentkereszti kolostor birtokain halastavakat építettek, üveggyártó műhelyt hoztak létre. Ezek régészeti és természettudományos kutatásából az is kiderült, hogy miként változott meg a táj Pomáz határában az átszervezés hatására, mi történt az erdővel és hogyan alakították át a terület vízrendszerét. Végül pedig arra is választ kaphatunk, hogy kinek az asztalára kerültek a környék erdeinek vadai és ki falatozott a halastavak halaiból? Mit ehettek a szerzetesek, és mit a királyi udvar tagjai? Milyen növények és fák voltak a környéken, és mindezt honnan tudjuk?

Az előadást követően a Pöttyös Bögrében kis kóstoló következik a „Halat és vadat” téma kapcsán. 

Az időutazás idegenvezetője: Laszlovszky József, régész-történész, több középkori lelőhelyen   végzett régészeti ásatásokat a Pilisben és környezetében  és régóta kutatja Pomáz történetét. 

Az előadás és az azt követő beszélgetés időpontja: 2021. november 18, csütörtök este 18.00 óra. 

Helyszín: Pomázi Művelődési Ház és Könyvtár, 1. emelet, Harmónia terem.

Az előadássorozat a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával valósul meg.